top of page

Γάλα αμυγδάλου χωρίς πλαστική συσκευασία, χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά


Αν είχα καταλάβει πως το να φτιάχνεις γάλα αμυγδάλου στο σπίτι θα ήταν τόσο εύκολο, θα το έκανα χρόνια τώρα. Αλλά, για κάποιο λόγο, νόμιζα πως το αποτέλεσμα δεν θα ήταν νόστιμο και ότι, το να παίρνω συχνά μεγάλη ποσότητα αμυγδάλων, θα ήταν ακριβό.


Τελικά, έκανα λάθος και στα δύο. Το κόστος είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Κι αν σκεφτεί κανείς πως το γάλα αμυγδάλου που αγοράζουμε έχει μονάχα 20γρ. αμυγδάλων, ενώ το σπιτικό με την ίδια τιμή έχει 150γρ. αμυγδάλων, τότε καταλαβαίνει πως το γάλα αμυγδάλου του εμπορίου δεν συμφέρει τόσο, όσο νομίζουμε.



Η διαδικασία έχει ως εξής.


Πρώτον, πηγαίνεις με τη δική σου συσκευασία (βαζάκι, πάνινο σακουλάκι, ό,τι θες) στο κατάστημα με χύμα ξηρούς καρπούς της γειτονιάς σου. Εάν το κατάστημα για κάποιο λόγο προβληματίζεται με τη δική σου συσκευασία, τότε μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις τα σακουλάκια που παρέχει το ίδιο το κατάστημα. Ε, δεν φαντάζομαι να έχει πρόβλημα και με την επαναχρησιμοποίηση των δικών του συσκευασιών.


Παίρνεις όσα αμύγδαλα θες, και μερικά κάσιους. Θα εξηγήσω παρακάτω γιατί η ποσότητα δεν έχει τόσο σημασία. Εγώ πηγαίνω με τα δικά μου βαζάκια στο Nuts n’ Coffees στη Γλυφάδα και παίρνω 150γρ. αμύγδαλα και 50γρ. κάσιους. Τα κάσιους βοηθούν το φυτικό γάλα να αποκτήσει κρεμώδη υφή.


Για τη συνταγή, χρειάζεται 1 μέρος ξηρών καρπών σε 3 μέρη νερό. Δηλαδή, ένα μεγάλο βάζο με αμύγδαλα και κάσιους μαζί με την ποσότητα τριών ίδιων βάζων νερό. Οπότε δεν έχουν τόσο σημασία οι ακριβείς ποσότητες. Επίσης, σε άλλους αρέσει ακόμη πιο αραιωμένο και σε άλλους με πιο έντονη γεύση. Οπότε προτείνω να ξεκινήσεις με τις παραπάνω αναλογίες κι έπειτα προσθέτεις ή αφαιρείς νερό ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.


Το βράδυ της ίδιας ημέρας, γεμίζουμε το βάζο των ξηρών καρπών μας με νερό, λίγο αλάτι και λίγο λεμόνι, ανακινούμε για να ανακατευτούν τα υλικά και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Το πρωί της επόμενης ημέρας, ετοιμάζουμε το γάλα.



Θα χρειαστούμε:


  • 1 μεγάλο βάζο με ωμά με φλούδα αμύγδαλα και ωμά κάσιους που έχουν μουλιάσει για ένα βράδυ

  • 3 ίδια βάζα με νερό

  • 1 πρέζα αλάτι

  • Και προαιρετικά κάποια γλυκαντική ουσία. Εγώ βάζω 3 βασιλικούς χουρμάδες, 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης και 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας.


Βγάζουμε από το ψυγείο το βάζο με τους ξηρούς καρπούς και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα μπολ που έχουμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι. Τους ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό. Έπειτα, βάζουμε σε μπλέντερ τα αμύγδαλα, τα κάσιους, το νερό ποσότητας ίσης με 3 βάζα ξηρών καρπών (δηλαδή, αν οι ξηροί καρποί που βάλαμε ήταν 200γρ. τότε θα προσθέσουμε 600γρ. νερό), τη γλυκαντική ουσία και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για 2-3 λεπτά.


Έπειτα, σε ένα μπολ που έχουμε τοποθετήσει πάνω ένα σουρωτήρι, απλώνουμε μια υφασμάτινη πετσέτα. Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του μπλέντερ μέσα στην πετσέτα και τη στύβουμε ώστε να περάσει από μέσα της το γάλα και να μείνει επάνω της η πούλπα των ξηρών καρπών. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε γιατί θέλουμε να είναι λείο και να μην έχουμε καθόλου κομματάκια αμυγδάλου στο γάλα. Αδειάζουμε από το μπολ το γάλα μας σε ένα γυάλινο βάζο ή μπουκάλι και, είτε το καταναλώνουμε άμεσα, ή το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 με 3 μέρες.


Από την πούλπα αμυγδάλου που περισσεύει μπορούμε να φτιάξουμε πολλές άλλες συνταγές. Θα βρούμε πληθώρα απ’ αυτές στο διαδίκτυο. Αρκεί να τη βάλουμε στον φούρνο μέχρι να φύγει η υγρασία της κι έπειτα να την αποθηκεύσουμε σε βάζο στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Comments


bottom of page