Πάντα αναρωτιόμουν για τη γεύση των φραγκόσυκων, αλλά δεν τα είχα δοκιμάσει μέχρι πρόσφατα, διότι δεν γνώριζα πώς να τα μεταχειριστώ. Μέχρι που είδα μια αμερικάνικη συνταγή για χυμό από τις φραγκοσυκιές στο Μεξικό, συνειδητοποίησα πως έχουμε ακριβώς τους ίδιους κάκτους στην Ελλάδα, και αποφάσισα να πειραματιστώ με τους καρπούς τους.
Τα χρώματα των φραγκόσυκων ποικίλουν. Εγώ έφτιαξα τον χυμό μου από πορτοκαλί και φούξια φραγκόσυκα, αλλά υπάρχουν και λευκά ή πράσινα. Όλα έχουν την ίδια υπέροχη γεύση τροπικού φρούτου και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Μπορεί εύκολα να τα μαζέψει κανείς με μια τσιμπίδα κουζίνας από τις φραγκοσυκιές στη φύση (έχουν μικρά αγκάθια γύρω τους), αλλά υπάρχουν διαθέσιμα και στο εμπόριο (δυστυχώς σε πλαστική συσκευασία).
Για τον χυμό θα χρειαστούμε:
6 φραγκόσυκα
παγωμένο νερό ή παγάκια
Συνήθως, αποφεύγουμε τα φραγκόσυκα επειδή μας φοβίζουν τα μικρά τους αγκάθια. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βίντεο που εξηγούν το πώς να τα καθαρίσουμε χρησιμοποιώντας γάντια και περίπλοκες μεθόδους. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι ένα πιρούνι, ένα μαχαίρι, ένα κουτάλι κι ένα ξύλο κοπής.
Πιο συγκεκριμένα, μετακινούμε τα φραγκόσυκα στο ξύλο κοπής τσιμπώντας τα με το πιρούνι. Έπειτα, τα κόβουμε στη μέση (σαν να κόβουμε αβοκάντο) χρησιμοποιώντας το μαχαίρι και κρατώντας αντίσταση με το πιρούνι. Και τέλος, με το κουτάλι, αφαιρούμε εύκολα το εσωτερικό τους, ενώ παράλληλα κρατάμε αντίσταση με το πιρούνι.
Μεταφέρουμε το εσωτερικό των φραγκόσυκων απευθείας σε ένα μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο νερό ή παγάκια, ανάλογα με το πόσο αραιός θέλουμε να γίνει ο χυμός μας. Ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, ακουμπάμε ένα ψιλό ή χοντρό σουρωτήρι επάνω σε ένα μπολ και σουρώνουμε τον χυμό μας. Έτοιμος!
Σημείωση: Αφού φτιάξουμε τον χυμό, δεν ξεχνάμε να πλύνουμε προσεκτικά το ξύλο κοπής και τα μαχαιροπίρουνα, καθώς θα έχουν επάνω τους αγκαθάκια. Τα φλούδια των φραγκόσυκων μπορούμε να τα πετάξουμε είτε στον κομποστοποιητή του σπιτιού μας, είτε στους καφέ κάδους για κομπόστ (εάν υπάρχουν στον δήμο μας) ή στον κήπο. Και τα κουκούτσια που θα μείνουν στο σουρωτήρι, επίσης μπορούμε να τα ρίξουμε στον κήπο, με την ελπίδα να αποκτήσουμε δικές μας φραγκοσυκιές.
Comments